Twoja kariera kulinarna

Wiele osób jest zaskoczonych szerokim wachlarzem możliwości zatrudnienia dostępnych po ukończeniu studiów kulinarnych. Po ukończeniu Szkoły Kulinarnej możesz zdecydować się na pracę w restauracji, ośrodku wypoczynkowym lub w gastronomii. Wybór pracy może wyznaczyć kierunek Twojej kariery. Praca w restauracji bardzo różni się od pracy na przykład w gastronomii. Do wykonywania tych zawodów wymagane są różne umiejętności, a praca w jednej dziedzinie nie daje kwalifikacji do wykonywania drugiej. Pamiętaj o tym przed podjęciem decyzji, którą karierę kulinarną zamierzasz realizować. Po ukończeniu studiów masz okazję przejrzeć swoje umiejętności i zdecydować, na którym miejscu gastronomicznym chcesz skoncentrować swoją karierę. Przez pierwsze kilka lat swojej kuchni spędzisz dużo czasu ćwicząc swoje umiejętności, a następnie szukając swojej niszy.

Jedną z podstawowych umiejętności, których będziesz używać w swojej karierze kulinarnej, są umiejętności techniczne. Ten zestaw umiejętności obejmuje metody gotowania, umiejętności posługiwania się nożem i gotowanie na linii. Inną umiejętnością jest to, że się uczy, ma charakter kulinarny. Początkujący szefowie kuchni szkolą się, aby jedzenie było smaczne. Szefowie kuchni nauczą się przypraw, kombinacji smakowych i prezentacji na talerzach

Najbardziej podstawową umiejętnością, której nauczanie w szkołach jest nauczanie, jest technika. Te umiejętności są podstawą talentu każdego szefa kuchni – umiejętności obsługi noża, metody gotowania, wyczucie czasu, mise en place i (najwyższa umiejętność techniczna) sprawianie, by gotowanie na linii było pełne wdzięku, nawet w pośpiechu. Inną umiejętnością, której uczy się w szkole, jest kulinarna. Większość szefów kuchni ma na początku dobre podniebienie, ale szkolenie w zakresie niuansów smaku i przypraw, nowych kombinacji smaków, kreatywnych talerzy i prezentacji, zagłębianie się w kulturową kuchnię wymaga treningu i praktyki.

Pozostałe dwa zestawy umiejętności odróżniają kucharza od szefa kuchni. Szef kuchni troszczy się o coś więcej niż o swój własny kawałek kuchni – to on ponosi odpowiedzialność za całą kuchnię. Mając to na uwadze, organizacja jest kluczowa. Szef kuchni musi być zorganizowany, sprawnie i sprawnie prowadzić kuchnię oraz prowadzić interesy.

W parze z umiejętnościami reżyserskimi są umiejętności kierownicze. Szef kuchni wie, jak pracować z ludźmi i zachęcać ich do pracy dla siebie. Te umiejętności są na najwyższym poziomie, ponieważ obejmują dzielenie się wiedzą i umiejętnościami z osobami pracującymi dla Ciebie. Najczęściej spotykaną metodą jest szkolenie, ale ostatecznie bycie mentorem kucharza i rozwój jego kariery to najwyższa umiejętność, jaką może osiągnąć szef kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.